2 3

Historie kombuchy

Historie kombuchy sahá až do starověké Číny, kde byla známa jako “čaj nesmrtelnosti” a byla velmi populární u císařského dvora. První zmínky o kombuše pocházejí z období kolem roku 221 př. n. l. během vládnutí dynastie Qin. Kombucha se postupně rozšířila do Japonska, Koreje a Ruska a na počátku 20. století se dostala i do Evropy. V Českých zemích se kombucha začala široce pěstovat krátce po skončení první světové války. Kdy přesně se k nám dostala, není známo. Podle jedné verze ji přivezli ještě před válkou vyslanečtí úředníci, podle druhé legionáři po skončení války. V tehdejších textech byla nazývána jako kombucha, kombuča nebo německým názvem Wunderpilz. V současnosti se kombucha znovu stává populárním nápojem po celém světě. Původ kombuchy není zcela jasný a existuje mnoho legend a pověstí o tom, kdo ji objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit. Jedna legenda vypráví o japonském císaři Inkjo, který trpěl bolestmi žaludku a byl léčen korejským lékařem jménem Kombu, který mu předepsal léčivý prostředek: kvašený čaj. Název kombucha pak vznikla ze jména lékaře – Kombu a označení pro čaj – chai. Existují i další legendy o původu kombuchy, ale není známo, která z nich je pravdivá.

Původ kombuchy není zcela jasný a existuje mnoho legend a pověstí o tom, kdo ji objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit. Jedna legenda vypráví o japonském císaři Inkjo, který trpěl bolestmi žaludku a byl léčen korejským lékařem jménem Kombu, který mu předepsal léčivý prostředek: kvašený čaj. Název kombucha pak vznikla ze jména lékaře – Kombu a označení pro čaj – chai. Existují i další legendy o původu kombuchy, ale není známo, která z nich je pravdivá.

Jak se kombucha vyrábí a užívá?

O kombuche je známo, že upravuje zažívání a působí příznivě na střevní mikroflóru. Také prospívá látkové výměně a pomáhá odstraňovat odpadní látky z organismu. Kyselina glukuronová, obsažená v nápoji, podporuje obranyschopnost a snižuje hladinu cholesterolu. Z dalších zdraví prospěšných kyselin jsou to vinná, citronová, glukonová, octová, malonová, oxalová. Obsažené aminokyseliny a enzymy jsou důležité pro fungování hormonů, imunitního a nervového systému. Dále napomáhá při zánětech kloubů, kožních chorobách, diabetu, migrénách a žaludečních potížích.

Rosolovitá kultura kombuchy, někdy nesprávně považovaná za „houbu“, je kolonií kvasinek a bakterií. Označujeme ji jako SCOBY, což je anglická zkratka pro “ symbiotic colony of bacteria and yeast “.

Nejjednodušší recept na výrobu nápoje obsahuje pouze tři suroviny – čaj, kombuchovou kulturu a trochu cukru (tím se kultura živí). Během fermentačního procesu kvasinky ve SCOBY rozkládají cukr v čaji a uvolňují probiotické bakterie, vitamíny a minerály. Kombucha se pro své zdravotní účinky a skvělou chuť popíjí už stovky let.

Pokud chcete začít s pitím kombuchy, doporučuje se konzumovat ji s mírou a vybírat si kvalitní zdroje. Některé kombuchy mohou obsahovat alkohol, velké množství cukru, nebo nežádoucí mikroorganismy, které by mohly způsobit nevolnost, alergické reakce nebo infekce. Často se také setkáme s kombuchou, která je nějakým způsobem stabilizovaná a neobsahuje už živé probiotické kultury.

Také byste se měli poradit se svým lékařem, pokud máte nějaké zdravotní problémy nebo užíváte nějaké léky.

Ideální dávkování je vypít denně 1-3 skleničky nápoje a dopřávat si kombuchu pravidelně po dobu několika týdnů či měsíců. Kombucha Wuuky je čistě přírodní nápoj, takže se nemusíme obávat žádných přehnaných reakcí po vypití jedné skleničky, ale nemůžeme po ní chtít ani zázraky.

Doporučuji kombuchu kombinovat s dalšími zdraví prospěšnými potravinami a celkově dbát na
zdravý životní styl s přiměřeným pohybem a dostatečným pobytem na čerstvém vzduchu.

© 2023 Wuuky